Wydawnictwo Kobiece

CIĄŻA – CO JEŚĆ, A CZEGO UNIKAĆ?

Kobiety, która z Was przeżywa teraz stan, jak to się mówi, błogosławiony? Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, nakładem naszego Wydawnictwa ukazała się pewna książka. 🙂 Ciąża po 35 roku życia to kompendium wiedzy! Wcale nie musicie mieć prawie czterdziestu lat, żeby stosować się do niektórych rad.
Dzisiaj dla ciężarnych Pań przesyłam bardzo ważny fragment książki.

Co jeść, a czego unikać? Suzy Clarkson radzi:

O czym pamiętać?

  • dodatkowe kalorie – około 300 dziennie (najlepiej w postaci węglowodanów – źródło energii);
  • dodatkowe źródła białka;
  • płyny – co najmniej 6–8 filiżanek dziennie (więcej, jeśli ćwiczysz lub przebywasz w ciepłym klimacie);
  • żelazo – gdy jesteś w ciąży, potrzebujesz podwójnej dawki – około 27 mg na dobę;
  • kwas foliowy – minimum 600 μg kwasu foliowego dziennie (suplementy dla kobiet w ciąży zawierają go ok. 800 μg);
  • witaminy B, C i D; u wapń – będziesz potrzebowała około 1200–1300 mg dziennie, aby mieć gwarancję, że ty i twoje dziecko będziecie go mieli pod dostatkiem;
  • cynk i magnez.

Czego unikać lub się wystrzegać?

  • surowe jaja (wykorzystywane w majonezie, koktajlach itp.);
  • surowe i wędzone pokarmy pochodzenia zwierzęcego, skorupiaki, surowe ryby, ryby wędzone;
  • sushi – wszystkie rodzaje (ryż także może być źródłem problemów, podobnie jak wypełnienie rolek);
  • zimny, gotowany kurczak, szynka i inne schłodzone, gotowane produkty mięsne, półsurowe mięso;
  • pasztety typu pâté, kupne sałatki, hummus;
  • miękkie niepasteryzowane sery, takie jak roquefort;
  • serwowane na ciepło lody;
  • zimne resztki pokarmów.

Mam nadzieję, że przydatna lista. Łapcie i podawajcie dalej 🙂 . Pięknego dnia, zaczytane Kobietki!


Skomentuj

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*