Wydawnictwo Kobiece

Wydawnictwo Kobiece - z książką kobiecie do twarzy!

Czasami mamy smaka na…

Moje myśli dzisiaj uczestniczyły w pewnej walce. Dumając nad artykułem, którym zamierzam Was uraczyć, nie mogłam skupić się z powodu wizji naleśników ze szpinakiem, które czekały na mnie w pudełku. Jednak okazało się, że nawet moja natura łasucha może być fajną inspiracją! Z racji tego, że Wydawnictwo Kobiece obfituje w nie tylko ciekawe, ale i pożyteczne książki, postanowiłam pokazać Wam parę fragmentów książek, które mogą być kulinarnym natchnieniem!

Kilka przepisów z różnych książek:

Mała czarna poleca

Najlepsza piątka na śniadanie

Pamiętaj, aby zjeść śniadanie w przeciągu dwóch godzin od przebudzenia się.

  1. 2-procentowy jogurt grecki albo inny niskotłuszczowy (ale nie odtłuszczony) jogurt z 2 łyżeczkami nasion konopi lub połową paczki nasion chia. Jogurt grecki zawiera więcej białka niż inne jogurty. Nasiona konopi i chia stanowią odżywcze dodatki.
  2. Dwa całe jajka omega-3 (w każdej formie) z jedną szklanką papai lub malin. Dwa jaja omega-3 mogą iść w parze z każdym rodzajem owoców polecanych przez MC.
  3. 100 gramów wędzonego łososia albo 1–2 łyżki stołowe masła migdałowego na dwóch kromkach krakersów bezglutenowych. To prosta opcja śniadaniowa. Polecam krakersy z komosy.
  4. Koktajl MC na przystawkę (strona 206). Upewnij się, że masz mocny blender i kluczowe składniki: proszek proteinowy, świeże lub mrożone owoce, warzywa i wodę.
  5. Zielone omlety w foremkach do muffinów (strona 198). Te miniomlety to świetna opcja pozwalająca wykorzystać przygotowane wcześniej jaja i zużyć resztki warzyw.

Zielone jajka

Po prostu kocham takie „zielone” śniadania z dużą zawartością białka. Są proste jak liczenie do trzech, o ile masz pod ręką jarmuż.

4 PORCJE

1 szklanka przysmażonego jarmużu

4 jajka

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki wędzonej papryki

¼ łyżeczki chilli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Spryskaj 4 standardowe foremki do muffinów sprejem do pieczenia. Do każdej z nich włóż równe porcje jarmużu. W małej misce ubij jajka, dodaj sól, paprykę, chili i pieprz. Wylej masę jajeczną na jarmuż w foremkach. Piecz do momentu, aż się zetnie, przez 15–20 minut. Po upieczeniu omlety zostaw w foremkach jeszcze 5 minut, a potem delikatnie wyjmij.

Fajna mama:

Słodki napój warzywny 

4 porcje

Ta niesamowita „herbatka” makrobiotyczna jest cudownym lekiem na dolegliwości żołądkowe i napady głodu na słodkie przekąski. Wypijaj szklankę albo dwie dziennie, jeśli potrzebujesz.

  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebulki, kapusty, dyni i marchewki
  • 4 szklanki wody

Wsyp warzywa do garnka na zupę, zalej wodą i przykryj. Zagotuj na średnim ogniu, potem przykręć do minimum i gotuj przez 20 minut. Wybierz warzywa i przechowuj je w lodówce.

Delikatne parowane, zielone warzywa  z winegretem z prażonego sezamu

 2 porcje

Zawsze zaskakuje mnie, jak dobry, świeży i sycący potrafi być ten prosty posiłek. Idealnie uparowane warzywa są naturalnie słodkie, a ja skrapiam je odrobiną pikantnego sosu sojowego i octu z brązowego ryżu. Co będzie, gdy zwieńczysz to bogatym, orzechowym smakiem prażonego sezamu albo oleju lnianego? Niebo. Poniżej zamieszczam moją ulubioną mieszankę, ale możesz spróbować też innych wariantów, na przykład z kapustą chińską, natką rzodkiewki i burakiem liściowym.

  • 2 szklanki pociętej na cienkie paski rukwi wodnej, jarmużu oraz kapusty pekińskiej albo włoskiej
  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki              
  • 4 rzodkiewki, przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka octu z brązowego ryżu
  • prażony sezam albo olej lniany, do wykończenia (opcjonalne)

Włóż rukiew, jarmuż, kapustę, marchewkę i rzodkiewki do koszyka i paruj nad gotującą się wodą przez 2 minuty albo do czasu, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Przełóż je na talerz i skrop octem, a także odrobiną oleju, jeśli masz ochotę. Zjedz od razu.

I nieszablonowy przepis z Ryżowego podarunku

RYŻ Z SOCZEWICĄ (PRZYGOTOWYWAĆ Z POŚWIĘCENIEM)

2 filiżanki ryżu

2 filiżanki białego wina (wyłącznie wytrawnego)

2 filiżanki wody

1 cebula (niezbyt duża)

 ½ filiżanki soczewicy

sól do smaku

Antonio, mój drogi, wypłucz soczewicę pod bieżącą wodą, recytując: „Słodkie pnącze – liście jak skrzydła i kwiecie fioletowe/ Słodkie pnącze/ Już nie w dole, lecz na górze/ Tulisz się do słońca./ Przynosisz szczęście, zdrowie i przyjaźń./ Jesteś miłością, prawdziwą pasją”. Potem weź trzy głębokie oddechy, za każdym razem wypuszczając całe powietrze ustami. Pozwól ciału poczuć dobroczynny efekt. Wsyp soczewicę do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Postaw na ogniu, aż zacznie wrzeć. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i zostaw tak długo, aż ziarno zmięknie. Odcedź wodę. A gdy będzie odpływać, powiedz pewnym głosem: „Słony, gorący strumieniu/ życiem rojny/ dąż tą drogą wraz z płodną połowicą”. Wsyp soczewicę do miski i odstaw. Posiekaj cebulę (to nie jest niezbędne, ale jeśli od tego zapłaczesz, to dobrze, bo oczyścisz się naturalnymi łzami, które nie pochodzą ani z radości, ani ze smutku). Wrzuć na patelnię z olejem i podsmaż. Dodaj soli. Przepłucz ryż pod bieżącą wodą, recytując: „Maleńkie kwietne grona/ Sześć jedwabistych pręcików/ Przędza szczęśliwego żywota./ Z wdzięcznością przyjmuję wasze błogosławieństwa i obfitość/ Wdzięczny za owoce cierpliwej nauki”. Potem weź trzy głębokie wdechy, za każdym razem wypuszczając całe powietrze ustami. I znów pozwól ciału poczuć dobroczynny efekt. Dodaj ryż do podsmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj. Potrzymaj przez chwilę na ogniu. A potem dodaj wina i wody (z namaszczeniem kapłana celebrującego mszę) i gotuj, aż zrobi się gładki i sypki. Zdejmij ryż z ognia i wymieszaj z soczewicą. Gdy będziesz je mieszać, recytuj i powtarzaj: „Tak się czyni zdrowie i pokój”. Uważaj, Antonio, bo mało jest osób, które potrafi ą zrobić ten ryż tak, jak trzeba. Nie dlatego, że to trudne, bo wcale nie jest. Tylko z powodu poświęcenia, jakiego wymaga jego przygotowanie.

No i na końcu… coś  nie do jedzenia 🙂 Tylko roztaczania świątecznych aromatów! PIERNIKI NA CHOINKĘ poleca Jaśmina z Sekretnej zimy Jaśminy

¼ szklanki miodu

80 g masła

 ½ szklanki brązowego cukru lub cukru pudru (najlepiej miał)

 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

 2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

Miód i masło rozpuścić w rondelku. Do przestudzonej masy dodać resztę  składników i wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, można włożyć je na jakiś czas do lodówki. Aby piernik był ciemniejszy, do ciasta należy dodać dwie łyżki kakao. Gotową masę rozwałkować.  Następnie można z niej wykrawać foremkami różne kształty. W pierniczkach można zrobić otwór na nitkę lub tasiemkę, używając  słomki do napojów. Gotowe pierniczki układamy  na blasze do pieczenia i pieczemy około  10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli coś przygotujcie, nie wahajcie się i wyślijcie nam zdjęcia! Udostępnimy na fanpage’u!

Smacznego.

30361339674_bb9383261c_z

kaboompics.com


Skomentuj

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*