Wydawnictwo Kobiece

Przepis na wielkanocne bułeczki od Robyn Lawley

Kochane Czytelniczki. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych życzymy mnóstwo obfitości na świątecznym stole, pogody ducha oraz wiosennego nastroju w gronie najbliższych osób.

Mamy też dla Was kulinarną niespodziankę od samej Robyn Lawley – najsłynniejszej na świecie modelki plus-size. Jest to przepis na tak zwane bułeczki z krzyżykiem, zwane w krajach anglosaskich cross buns. Tradycyjnie spożywa się je w Wielki Piątek. Podobno ich wspólna konsumpcja cementuje przyjaźń 🙂

Wielkanocne bułeczki cross buns

Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina 45 minut na wyrośnięcie ciasta

Czas gotowania: 25 minut

Liczba: 12

 

Przepis na wielkanocne bułeczki od Robyn Lawley
½ szklanki letniego mleka

⅓ szklanki drobnego cukru

torebka (7 g lub 2 łyżeczki) suszonych drożdży

2½ szklanki mąki

2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych

2 łyżeczki mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

50 g pokrojonego schłodzonego masła

1 lekko ubite jajko

1½ szklanki rodzynek (można je zastąpić kawałkami czekolady)

1 łyżka ogrzanego dżemu morelowego

 

Pasta mączna:

½ szklanki mąki

1 łyżka cukru

1/3 szklanki zimnej wody

 

  1. Do miski wlej mleko, wsyp cukier i drożdże, a następnie mieszaj, aż do połączenia składników. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut albo do chwili, kiedy mieszanka zacznie się pienić.
  2. W tym czasie wsyp mąkę i przyprawy do dużej miski. Dodaj masło i wcieraj je palcami, aż mieszanka będzie przypominać okruszki chleba. Zrób w środku zagłębienie.
  3. Dodaj mieszankę drożdżową, jajko, rodzynki i ¼ szklanki ciepłej wody. Używając drewnianej łyżki, mieszaj, aż ciasto równo się połączy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę albo do momentu, aż objętość ciasta się podwoi.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę o wymiarach 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto na obsypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez 5 do 8 minut albo do uzyskania gładkiej konsystencji. Podziel ciasto na 12 równych porcji i uformuj kule. Umieść je na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie (dwukrotnie zwiększą objętość). Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  5. Pasta mączna: wymieszaj mąkę, cukier i ⅓ szklanki zimnej wody do uzyskania gładkiej masy. Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego z małą końcówką i wyciskaj na bułeczkach krzyże (ja wyciskam je od razu długimi liniami, żeby było szybciej).robin lawley gotuje
  6. Piecz bułeczki przez 10 minut. Zredukuj temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 15 minut albo do czasu, aż bułeczki będą złote z wierzchu i upieczone w środku. Wyjmij je z piekarnika i rozsmaruj na nich dżem. Wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

 

 Życzymy smacznego!

​Więcej przepisów od Robyn Lawley znajdziecie w jej najnowszej książce: Robyn Lawley gotuje. Na polskim rynku wydawniczym ta publikacja ukaże się już za miesiąc!​


Skomentuj

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*